Rookmelders verplicht vanaf 1 juli 2022 voor bestaande bouw

Vanaf 1 juli 2022 is het verplicht om in iedere woning in Nederland een goedgekeurde rookmelder op te hangen op iedere woonverdieping van de woning en in besloten ruimtes waar een vluchtroute doorheen loopt. Sinds 2003 zijn rookmelders al verplicht in nieuwbouwwoningen. En vanaf 1 juli is dit dus ook het geval voor bestaande bouw. Hiervoor wordt het bouwbesluit aangepast en wordt het dus wettelijk verplicht om hieraan te voldoen. Niet alleen als je een koopwoning hebt, maar ook als je in een huurhuis woont.

Waarom zijn rookmelders noodzakelijk? 

Rookmelders zijn noodzakelijk om de bewoners te beschermen tegen brand en rookontwikkeling. Tijdens je slaap word je reukvermogen uitgeschakeld en daarom is het noodzakelijk dat je op een andere manier gealarmeerd wordt. Hitte en rook die vrijkomen tijdens een brand kunnen levensgevaarlijk zijn. Door rookmelders te plaatsen op alle woonverdiepingen en in de besloten ruimtes waar vluchtroutes doorheen lopen kun je jezelf beschermen tegen dit gevaar.

Waar moet ik op letten als ik een rookmelder ga kopen?

In tegenstelling tot de nieuwbouwwoningen, waar de wet al sinds 2003 van kracht is, worden er geen eisen gesteld aan de doorkoppeling van de melders. Ook hoeven de brandmelders niet op het elektriciteitsnet aangesloten te zijn; een brandmelder met batterijen volstaat al.

De melders moeten voldoen aan de NEN-14604 en een CE keurmerk hebben. Let dus op met rookmelders die je buiten de EU aanschaft. Deze voldoen vaak niet aan de eisen.

Op de verpakking en op de rookmelder staat de levensduur. De rookdetectiecellen degenereren en dat maakt dat ze na 10 jaar vervangen moeten worden. Wij adviseren om rookmelders te kopen met batterijen die 10 jaar meegaan i.p.v. batterijen die jaarlijks vervangen moeten worden. Wil je het helemaal goed doen, dan zijn er ook rookmelders te koop die je onderling met elkaar kunt koppelen, zodat ze allemaal afgaan als de eerste begint te piepen bij brand.

Waar moeten de rookmelders hangen? 

Een woning die niet bij de bouw al voorzien is van rookmelders moet op elke woonverdieping minimaal 1 rookmelder hebben hangen. Daarnaast is het advies om zowel de vluchtroute als de ruimtes waarin je slaapt te voorzien van een rookmelder. Hang de rookmelder aan het plafond, want rook stijgt op, en minstens 50 centimeter vanaf de muur of een hoek.

Moet ik rookmelders ook onderhouden? 

Het is belangrijk dat de rookmelders zo veel mogelijk stofvrij blijven. Dus haal maandelijks de stofzuiger even langs de rookmelders. Als te veel stof ophoopt in een melder, functioneert die niet goed meer. Test de rookmelders iedere maand door de testknop in te drukken. Wacht met het vervangen van een batterij niet tot die leeg is, maar vervang hem op een vaste dag in het jaar. Of schaf rookmelders aan met batterijen die 10 jaar meegaan.

Vul de Rookmelderwijzer in en kom erachter hoeveel rookmelders jij vanaf 1 juli 2022 nodig hebt.

https://www.rookmelders.nl/

Rookmelders.nl is een initiatief van Brandweer Nederland en de Nederlandse Brandwonden Stichting.