Wat je moet weten over fiets en verzekering

Mede door de enorme opkomst van de e-bike worden er in Nederland steeds meer fietsen gestolen. Voor veel verzekeraars is dat reden om de regels voor de fietsverzekering aan te scherpen. Wat zijn de regels en wat kun je zelf doen om diefstal van je (brom)fiets te voorkomen? Wij zetten het voor je op een rijtje.

Enkele basisregels

  • Bij een diefstalmelding op een fietsverzekering moet je per slot twee sleutels kunnen inleveren. Een sleutel verloren? Meld het aan ons en zorg dat je snel een kopie van de fabrikant in huis hebt, anders ben je niet verzekerd tegen diefstal.
  • Heeft jouw fiets een elektronisch slot dat je van afstand kunt bedienen met je smartphone? Prima, mits het slot een **ART-goedkeuring heeft, je bij diefstal kunt aantonen dat de fiets elektronisch op slot is gedaan en op slot is gebleven tot het moment van diefstal, anders ben je niet verzekerd tegen diefstal.

Aanvullende nieuwe regels

Naast het bovengenoemde gelden voor veel fietsverzekeringen intussen de volgende aanvullende regels:

  • Heb je een e-bike verzekerd, dan moet je die altijd ergens aan vastleggen met een tweede slot (minimaal kwaliteit **ART).
  • Je betaalt een extra eigen risico bij diefstal van de fiets, de accu of accessoires.

Zijn deze regels ook voor mij van toepassing?

De regels kunnen per verzekeraar verschillen. Dus wil je weten welke regels voor jouw eigen fietsverzekering gelden? Kijk dan goed in de polisvoorwaarden of neem contact met ons op.

Moeilijk verzekerbare fietsen

Bepaalde fietstypes, zoals fatbikes en elektrische bakfietsen, zijn heel lastig te verzekeren, omdat ze erg geliefd zijn bij dieven. In het geval van fatbikes komt daar nog bij dat die vaak worden opgevoerd en daarmee helemaal niet meer op de openbare weg zouden mogen komen. Schade bij een ongeval met een opgevoerde fat- of andere e-bike is nooit verzekerd. Iets om rekening mee te houden!

Tips om diefstal te voorkomen

  • Registreer je fiets bij Stop Heling, een initiatief van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Hier kun je als koper van een tweedehands exemplaar ook checken of het gaat om een fiets die als gestolen is opgegeven.
  • Gebruik altijd een tweede slot met **ART-goedkeuring (zoals dat inmiddels bij veel verzekeraars verplicht is).
  • Haal het extra slot door het frame én het voorwiel en leg de fiets ermee vast aan een boom, paal of rek.
  • Zet je fiets veilig binnen of, als dat niet kan, in ieder geval op een plek waar veel mensen hem goed kunnen zien.
  • Voorzie je fiets van een GPS-tracker, dan heb je maar liefst 80 procent kans dat hij na een diefstal wordt teruggevonden.